Nu-i nici o noutate ca excesul de grasimi in sange dezechilibreaza grav activitatea inimii, mergand pana la infarct. Este un pericol valabil si la femei si la barbati.
Colesterolul intra in compozitia membranelor celulare si este necesar in sinteza hormonilor. Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie in mod normal, dar acesta se acumuleaza in organism in cazul unei alimentatii prea bogate in grasimi de origine animala.
Desi este vital pentru organism, in cantitati mari, colesterolul este daunatoar pentru ca se depune pe vasele de sange si poate provoaca afectiuni cardiovasculare.
Nivelul crescut al colesterolului are cauze genetice, insa persoanele care sufera de obezitate si diabet sunt si ele predispuse la valori mai mari ale acestuia.
Pe langa predispozitia genetica, s-a constatat ca, printre cauzele cresterii colesterolului, se numara si fumatul, consumul excesiv de cafea, stresul, unele medicamente, zaharul rafinat si aditivii alimentari.
Ce poti face pentru a preintampina un nivel crescut al colesterolului sau pentru a-l scadea atunci cand valorile acestuia o iau razna? Reader's Digest iti vine in ajutor cu cateva trucuri, numai bune sa tina doctorul departe si pe tine sanatos.
Mananca de sase ori pe zi. Ai zice ca daca mananci de atatea ori, sigur vei ajunge sa ai colesterolul si mai mare. In realitate, un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca aceia care iau sase sau mai multe mese mai putin "consistente" zilnic au un colesterol mai mic decat persoanele care mananca de doua ori pe zi.
Secretul sta in branza. Femeile care mananca zilnic branza au mai mult colesterol "bun" (HDL) si mai putin colesterol "rau" (LDL), a demonstrat un studiu realizat de Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem, North Carolina, SUA.
Cu rasul nu-