Costin Popescu, conferențiar la Universitatea din București, a ales ca pe perioada concediului să facă un tur al țării și să realizeze o impunătoare arhivă de artă medievală. Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneți se află și ea pe lista profesorului. Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneți, Cula Cuțui din Broșteni și Mănăstirea Schitul Topolniței situată în comuna Izvorul Bârzii, au devenit obiect de studiu pentru conferențiarul universitar bucureștean, Costin Popescu. Aflat în concediu de odihnă, profesorul bate țara în lung și-n lat în vederea găsirii și arhivării unor importante obiective turistice de artă medievală.
Dezamăgit de ce a văzut
Pe lista profesorului se află obiective din patru județe, respectiv Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți. „Sunt în concediu de odihnă și am ales să inventariez şi totodată să realizez o arhivă de artă medievală, în care să se regăsească principalele obiective istorice din Ţara Românească, ce în ultima perioadă au ajuns în pragul dezolării. Ştiu că zona Olteniei este foarte bogată în cule-turn şi de aceea am hotărât să fac o arhivă. Am trecut pe la Curtea de Argeş, mai precis pe la cea mai veche ruină de biserică din Ţara Românească de la Sânnicoară. Cu părere de rău vă spun că am găsit acolo un simplu wc public. Acum fost şi la Vâlcea, iar acum sunt în Mehedinţi şi apoi mă voi abate prin Gorj”, ne declară Costin Popescu în timp ce priveşte îndelung construcţia pandurului.
Ghid pentru drumuri rătăcitoare
Profesorul bucureştean nu se afla singur pe meleagurile mehedinţene, ci împreună cu Ion Macarin, un învăţător din localitatea Mateeşti judeţul Vâlcea. „Suntem prieteni buni, iar el este cel mai bun ghid pentru mine. Noroc cu el, că eu nu găseam această construcţie. Şi aşa că, nefiind nici-un semn sau inscripţie care să ne conducă spre acest obiectiv, am rătăcit drum