Cum sa ne ferim de boli?
"Singura metoda de a ramane sanatos este sa mananci ce nu-ti place, sa bei ce te dezgusta si sa faci ce n-ai vrea sa faci", se plangea, odata, Mark Twain. E greu de imaginat ce-ar fi spus marele prozator american in zilele noastre, cand cei ce doresc sa se hraneasca sanatos sunt coplesiti de nenumarate revelatii, indrumari si indicatii, oferite prin presa si televiziune. Aparute peste noapte, detinatoare ale adevarului absolut de ultima ora, ele ajung inevitabil sa se contrazica unele pe altele - o despicare a firului in patru care poate zapaci pe oricine.
Este laptele un furnizor binevenit de calciu pentru oase, ori un perfid generator de mucus? Cate oua avem voie sa mancam pe saptamana? Carnea ne procura forta vitala sau, dimpotriva, ne secatuieste organismul? Indulcitorii sintetici sunt periculosi, ori ar trebui sa-i preferam zaharului? Si e permis sa mai inghitim o portie de salata, seara tarziu? S-ar zice ca niciodata n-a fost atat de complicat sa mananci si sa bei sanatos.
Pentru cei ce le urmaresc consecvent, informatiile stiintifice din domeniu reprezinta deseori un prilej de uimire. Caci, chiar atunci cand sunt bine intentionate, multe sugestii de alimentatie nu se intemeiaza pe descoperiri suficient verificate, chiar daca ni se spune ca provin din surse demne de incredere.
In concluzie, ar fi intelept sa privim toate aceste propuneri de alimentatie cu relaxare si cu o nuanta de scepticism. Sa nu uitam ca si hrana cea mai sanatoasa este doar o componenta, o pietricica din mozaicul unui anumit stil de viata. Studiile stiintifice de anvergura au demonstrat ca speranta noastra de viata este influentata favorabil de convergenta catorva factori: sa nu fumam, sa facem destula miscare, sa ne limitam la un consum ponderat de alcool, sa mancam multe legume si fructe si sa ne mentinem greutatea corporala in limite no