Desi cele mai multe companii mari din lume au fost zguduite de criza economica, rugaciunile unora se pare ca au fost ascultate. Dupa industria de aparare, cea farmaceutica este cu siguranta una dintre cele mai sigure si profitabile domenii de investitie.
Gigantii producatori de medicamente au anuntat deja ca vor inregistra profituri de miliarde, in orice valuta importanta, de pe urma gripei porcine.
Vanzarile unor companii precum GlaxoSmithKline (GSK), Roche, Sanofi-Aventis, Novartis sau Baxter au crescut masiv dupa ce guvernele tarilor occidentale au comandat de la ele 600 de milioane de doze de vaccinuri si alte medicamente antivirale.
Compania care va castiga cel mai mult pare sa fie GSK. Aceasta a vandut 150 de milioane de doze de vaccin antigripal si a primit deja o comanda de 60 de milioane de doze dintr-un alt vaccin pe care il va lansa in luna septembrie.
Castigul estimat de GSK numai de pe urma medicamentelor pentru gripa este de trei miliarde de lire sterline. Asta arata inca de pe acum ca anul 2009 va fi unul de neuitat probabil pentru compania care a avut in 2008 un profit total net de 4,7 miliarde de lire.
Oficialii GSK refuza sa se considere vinovati de faptul ca au de castigat de pe urma gripei porcine si spun ca succesul lor se datoreaza investitiilor din ultimii ani. Intr-o scuza cel putin bizara, reprezentantii companiei spun ca au investit 2,5 miliarde de lire in cercetare si laboratoare deoarece asteptau izbucnirea unei pandemii de trei ani.
Industria de medicamente, preferata politicienilor
Nu este nimic rau in a te pregati din timp, insa la fel de ciudata este si prezenta celor mai influenti politiceni ai lumii printre actionarii industriei farmaceutice.
Popularul Tamiflu, cel mai folosit medicament impotriva gripei, a fost produs de compania americana