1. Raportul de tara al Comisiei Europene privind Justitia romaneasca este iarasi negativ. Cat de indreptatite sunt criticile din raport? In urma lor, ne putem astepta la o imbunatatire a justitiei?
- Raportul Comisiei Europene spune ceea ce vedem si noi cu ochiul liber: ca nu exista nici destula vointa politica pentru a reda justitiei independenta necesara intr-un stat de drept si nici suficient curaj in randul magistratilor, pentru a da verdicte clare in cazurile de mare coruptie. Este un raport descurajant, mai ales daca-l plasam in contextul sistemului corupt al politicii si administratiei romanesti, sistem care a reusit sa perverteasca si unele valori fundamentale ale societatii noastre si sa genereze o cultura a necinstei si a faradelegii. Acest raport nu este scris intr-un birou de niste functionari, cum spune in mod iresponsabil Victor Ponta, ci redactat dupa mai multe vizite ale expertilor CE in Romania. Cea mai recenta, in luna mai, a inclus discutii cu parlamentarii juristi, cu membri CSM si cu presedinti de instanta. Nu se poate spune, asadar, ca nu a fost vorba de o documentare temeinica.
Nu stiu cum se face, dar iata ca avem nevoie de o evaluare europeana ca sa aflam date despre ceea ce se intampla sub ochii nostri, si anume, ca magistratii romani nu au judecat nici unul din cele 462 de dosare inaintate de DNA; sau ca alianta parlamentara PSD-PNL-UDMR a votat, din nou, impotriva inceperii cercetarii penale a lui Adrian Nastase. Pretextele aberante invocate de protectorii fostului premier pot fi acceptabile pentru televiziunile mogulilor, care-l sustin si pe Adrian Nastase, dar sunt inacceptabile la nivelul forurilor europene.
Mai mult, merita sa remarcam faptul ca singura mica bila alba pe care o primim, pe langa aprecierile formulate la adresa DNA, se leaga de adoptarea celor doua coduri, penal si civil, despre care Mircea Geoana,