“Adevărul de Seară” vă prezintă un nou episod al serialului dedicat muzeelor mai puţin cunoscute din Cluj.
Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai prezintă istoria învăţământul clujean, începând de la înfiinţarea primului colegiu iezuit la Cluj, de către Istvan Bathory.
Vizavi de clădirea Centrală a Universităţii Babeş-Bolyai, în nouă încăperi, se găseşte, povestită pe scurt, întreaga istorie a învăţământului superior clujean, de la 1581, când Istvan Bathory a înfiinţat primul colegiu iezuit, pe strada Kogălniceanu.
“Ideea înfiinţării muzeului a venit în 2001, când s-a decis că patrimoniul şi tradiţia universităţii clujene merită valorificate”, povesteşte muzeograful Ana Maria Stan.
După ce, iniţial, a funcţionat în aceeaşi clădire cu Centrul Cultural Francez, muzeul a fost mutat, acum doi ani, pe strada Kogălniceanu, la numărul 4. “E un amplasament mai bun, atât pentru noi, cât şi pentru vizitatori”, spune muzeograful, care menţionează că pragul muzeului este călcat, în general, de oaspeţii UBB, dar şi de turişti străini care vizitează Clujul, sau chiar de grupuri de elevi şi studenţi.
VEZI AICI O GALERIE FOTO CU EXPONATELE DE LA MUZEU
Carnete de student de la Universitatea “Regele Ferdinand”
Muzeul oferă o perspectivă amplă asupra dezvoltării vieţii universitare clujene de-a lungul timpului. Vizitatorii pot admira date legate de cei care au studiat la colegiile din Cluj între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea, dar şi momente semnificative din viaţa Universităţii “Franz Joseph”, care a funcţionat între 1872 şi 1918. Cea mai amplă secţiune a muzeului este dedicată Universităţii “Regele Ferdinand” (1919-1945), printre exponate aflându-se carnete de student, diplome din acea perioadă, dar şi imagini de la inaugurarea oficială, din primăvara anului 1920.
“Exilul” la Sibiu şi Timişoara, din perioada