Pentru femei, părul nedorit de pe faţă şi de pe corp reprezintă o adevărată problemă estetică. În plus, prezenţa lui excesivă poate semnala o serie de afecţiuni. Află când este cazul să te îngrijorezi. În termeni medicali, pilozitatea excesivă pe zone care nu sunt în mod normal acoperite de păr la femei se numeşte hirsutism.
Cel mai frecvent sunt afectate buza superioară, obrajii, zona perciunilor şi spatele. Firele de păr sunt groase, negre şi rezistente la rupere.
La nivel mondial, între 6 şi 10 la sută din femei suferă de hirsutism, conform cercetătorilor americani şi spanioli. Hirsutismul este cauzat de producţia excesivă de hormoni masculini, eliberaţi de ovare şi de glandele suprarenale.
Afecţiuni care cresc nivelul hormonilor
Studii recente arată că şi nivelul crescut de insulină duce la apariţia hirsutismului, deoarece stimulează ovarele să producă hormoni masculini.
Există însă o serie de boli care cresc nivelul acestor hormoni în cazul femeilor: sindromul ovarelor polichistice, Cushing (boală rară, ce apare când organismul este expus la o cantitate mare a unui hormon, numit cortizol), tumorile maligne la nivelul ovarelor sau glandelor suprarenale şi hiperplazia suprarenală congenitală (creşterea în volum a glandelor suprarenale).
Dar şi anumite medicamente (anticoncepţionalele cu o concentraţie mare de hormoni) pot duce la apariţia hirsutismului.
În 70-80 la sută din cazurile de hirsutism, vinovate sunt ovarele polichistice.
Factori agravanţi ai pilozităţii
Semne ale unui nivel ridicat de hormoni masculini la femei sunt apariţia acneei, menstruaţiile neregulate şi îngroşarea vocii.
Este bine de ştiut că pilozitatea în exces poate fi influenţată şi de factori nonhormonali: temperatura cutanată şi fluxul sanguin l