Dintre cele aproximativ 50 de tezaure descoperite în România, cel puţin zece sunt în muzee din străinătate, iar şansele de a fi recuperate sunt minime. Sursa: Mediafax
Furată în 2001 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, cea de-a 12-a brăţară dacică a ajuns recent acasă, în România. Ea şi-a luat locul în patrimoniul istoric şi cultural, alături de alte mii de artefacte capturate de poliţişti sau răscumpărate, pe zeci de mii de euro, de statul român. Dar autorităţile române ştiu că mai sunt cel puţin alte opt brăţări de recuperat, din mai multe zone din Europa.
De altfel, dintre cele aproximativ 50 de tezaure descoperite până acum, cel puţin zece sunt în muzee străine, valoarea lor fiind de multe milioane de euro. „Practic, ceea ce s-a recuperat până în prezent reprezintă mult mai puţin de jumătate din piesele de tezaur găsite pe teritoriul României, dar aflate în muzeele din întreaga lume”, apreciază preşedintele Comisiei de Arheologie a Academiei Române, prof. univ. dr. Alexandru Suceveanu.
Comoara Banatului, la Viena
Un tezaur impresionant a fost descoperit, pe 3 iulie 1799, la Sannicolau Mare, de către ţăranul Nera Vuin. Comoara formată din 23 de piese din aur, care cântăreau aproximativ zece kilograme, a aparţinut Voievodului Glad şi apoi nepotului acestuia, principele Achtum.
Prin acest tezaur cu valoare universală este dovedită existenţa, încă din secolul al IX-lea, a celui mai vestic oraş din România, Sânnicolau Mare. Comoara se află acum la Kunsthistorisches Museum din Viena.
Istoricul Florin Draşovean, de la Muzeul Banatului din Timişoara, este pesimist în recuperarea acestei comori: „Retrocedarea Tezaurului de la Sânnicolau Mare este sub semnul întrebării. Nu cred că mai putem spera. Nu putem avea parte nici măcar de copii după cele 23 de piese din aur, care cântăresc peste ze