Monica Molnar este un nume în muzica ușoară românească prin elevii pe care i-a format în ultimii aproape 20 de ani. Se străduiește să-i formeze complet, nu doar artistic.
Monica Molnar iubește muzica de când se știe. În clasele mici învăța cânce de la radio, iar apoi le cânta peste tot. S-a îndreptat și profesional spre muzică datorită învățătoarei ei. „„După serbarea de la terminarea clasei a IV-a, la care am cântat, învățătoarea mea Elena Coroiu le-a spus părinților că trebuie să urmez cariera muzicală”, povestește ea. Părinții au îndreptat-o spre instrumente muzicale, așa că fetița a învățat acordeon și pian, iar apoi canto muzică ușoară. „Îi datorez foarte mult profesoarei mele de canto de la Școala Populară de Artă, doamna Aurora Cipău. M-a ajutat foarte mult pentru a participa la festivaluuri și concursuri”, spune ea. În timpul conservatorului și-a dat seama că este atrasă și de pedagogie. A continuat să apară pe scenă, dar la absolvire a ales catedra.
Șlefuitor de talente
Până în 1990, Monica Molnar a predat la mai multe școli, mai întâi în județul Cluj, apoi în Bihor. Zece ani a predat muzica la Școala Generală nr. 4. Din 1990, a primit câteva ore de teorie și solfegiu la Școala Populară de Arte Francisc Hubic, iar din 1996 predă cu normă întreagă. Le predă doar adolescenților și tinerilor, nu și copiilor. „Talentul este un har ceresc. Trebuie cultivat cu grijă, altfel distrugi copilul”, spune ea. Profesoara precizează că până la 13-14 ani, copiii nu au o diafragmă dezvoltată, și deseori își forțează vocea, riscând să facă noduli pe corzile vocale. „Din păcate, azi lumea se grăbește să ajungă vedetă. Pentru asta însă trebuie să se maturizeze și să să fie gata să învețe, să lupte”, spune profesoara. Să fii cântăreț bun de muzică ușoară este foarte greu. „În cele trei-cinci minute cât este pe scenă, un cântăreț cântă, dansează, jo