REPROFILARE. Dintre cursurile de recalificare pe care le aleg disponibilizaţii crizei, preferat este cel de administrator de bloc. Sursa: Arhiva EVZ
Criza economică a pus pe butuci nu numai afaceri, ci şi multe dintre carierele la care începuseră să viseze absolvenţii de facultate. Pe lângă locurile de muncă oferite prin agenţiile de specialitate, cei care caută o slujbă vor, de cele mai multe ori, să se angajeze ca administratori de bloc.
Dacă în provincie cererea pentru astfel de posturi este mai mică, în Capitală s-au înscris la cursuri, în primul semestru al acestui an, de două ori mai multe persoane faţă de 2008.
Contabilitate primară şi comunicare
Cursurile de calificare sunt organizate, deopotrivă, de primării şi de instituţii private care pregătesc buni gospodari pentru asociaţiile de proprietari.
Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR) se ocupă de şcolarizarea administratorilor din Bucureşti, dar şi din judeţele învecinate.
Radu Opaina, directorul FAPR, spune că, tot anul trecut, a avut peste 300 de cereri din Capitală şi doar 3 din provincie, iar până în luna iunie a acestui an, au sosit 300 de solicitări de calificare. Un curs de administrator de bloc durează două luni şi are două etape, iar la final, „elevii” susţin un examen de absolvire, apoi primesc un atestat profesional din partea primăriei la care este arondat imobilul.
Printre obiectele de studiu ale primei etape se numără contabilitatea primară, administrarea tehnică, managementul administraţiei, securitatea muncii, dar şi câteva lecţii despre comunicare. „În etapa a doua, activitatea este un pic mai laborioasă, pentru că sunt aprofundate materiile tehnice, contabile şi de management”, spune directorul FAPR.
Cu burta pe trei manuale
Radu Opaina încurajează cursanţii