Specialiştii pirotehnişti avertizează că în apele râului ar mai putea fi elemente de muniţie. Excavările de pe fundul apei sunt adevărate capcane pentru înotători.
Bomba descoperită în urmă cu trei zile de un angajat al unei firme de construcţii care efectuează lucrări de excavare în râul Siret, datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Bărbatul a băgat lama excavatorului pe fundul râului şi în mormanul de nisip scos pe mal a găsit muniţia. Realizând gravitatea situaţiei, a sunat la 112. ,,Exista oricând pericolul unei explozii pentru că bomba este în perfectă stare de funcţionare. Gradul de uzură era mare şi prezenta un risc la manipulare şi transport”, a declarat plt. Dorina Lupu, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.
Excavările, capcane ale morţii în Siret
Pirotehniştii nu exclud varianta ca în apele râului să mai fie elemente de muniţie neexplodate. ,,Avertizăm populaţia să evite scăldatul în Siret pentru că, dacă s-a găsit o bombă neexplodată, e posibil să mai fie şi altele”, a mai spus plt. Dorina Lupu.
Numai luna aceasta, nouă persoane şi-au pierdut viaţa în râul Siret. Majoritatea sunt tineri care au fost traşi la fundul apei de curenţii formaţi de gropile adânci de opt metri făcute în Siret în urma excavărilor.
Boli de piele din cauza apei murdare
Specialiştii epidemiologi atrag atenţia asupra riscului apariţiei unor boli de piele pentru cei care se scaldă în apele Siretului. ,,Nu recomand scăldatul în Siret. Apa este murdară şi plină de nisip. Scabia este o boală de piele care poate apărea foarte uşor după o baie în Siret”, a declarat Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog.