Reţetele electronice, care vor apărea în farmaciile autohtone peste doi ani, rezolvă doar o mică parte a problemelor sistemului sanitar, ale cărui disfuncţii majore rămân netratate. Sistemul Naţional de Prescripţie Electronică este poate primul proiect important de informatizare a sistemului naţional de sănătate, despre care se crede că va elimina erorile de medicaţie cauzate de scrierea ilizibilă a reţetelor, dozaj, frecvenţă de administrare şi contraindicaţii. Speciali
Reţetele electronice, care vor apărea în farmaciile autohtone peste doi ani, rezolvă doar o mică parte a problemelor sistemului sanitar, ale cărui disfuncţii majore rămân netratate.
Sistemul Naţional de Prescripţie Electronică este poate primul proiect important de informatizare a sistemului naţional de sănătate, despre care se crede că va elimina erorile de medicaţie cauzate de scrierea ilizibilă a reţetelor, dozaj, frecvenţă de administrare şi contraindicaţii.
Specialiştii din piaţa farma, dar şi cei din IT, spun că, dacă va fi realizat şi implementat într-un mod profesionist, sistemul va aduce beneficii reale, dar nu va compensa lipsa banilor din sistem. „Principala problemă va rămâne existenţa fondurilor: procesul de decontare se va simplifica, dar decontarea propriu-zisă depinde de existenţa banilor“, subliniază Cristian Nicolae, managing partner al Softexpert, companie specializată în implementarea de software la companii din sectorul farmaceutic. „Sistemul din România are nevoi mult mai mari şi mai stringente în domeniul resurselor umane, al medicamentelor, materialelor şi echipamentelor medicale, ca şi al infrastructurii“, consideră Petru Crăciun, director general la Cegedim.
Printre posibilii parteneri ai Ministerului Sănătăţii în realizarea acestui proiect ar putea fi nume precum Microsoft sau Cegedim, companie specializată pe piaţa românească în cercetarea pi