Imobilul a fost de-a lungul anilor sediu pentru câteva instituţii de învăţământ. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Universitatea „1 Decembrie 1918” este una dintre cele mai reprezentative pentru isto-ria oraşului Alba Iulia. Imobilul se află pe locul a două clădiri medievale dispărute, dar păstrează părţi din acestea. Prin subsolurile ce aparţin vechii biserici a mănăstirii iezuite (Biserica Bathory), dar şi prin stilul de început de secol XX, clădirea are o importantă valoare istorică, puternic prezentă în conştiinţa locuitorilor oraşului.
Imobil în stil neoclasic
„Vigoarea organizării suprafeţelor, ornamentele specifice, volumetria, echilibrul şi monumentalitatea înscriu edificiul între cele mai reprezentative creaţii ale stilului neoclasic din Alba Iulia şi chiar din Transilvania”, a declarat Constantin Inel, director adjunct al Muzeului Naţional al Unirii. Buna conservare a clădirii poate constitui un punct de pornire în recunoaşterea, înţelegerea şi prospectarea a stilului arhitectural. Adăpostind un aşezământ de învăţământ şi de cercetare, valoarea sa ştiinţifică are de câştigat.
„Prin monumentalitatea faţadei sudice şi amplasamentul său, clădirea domină sectorul nord-estic şi central al Cetăţii. Ea închide latura nordică a Parcului Custozza, înscriindu-se în planul delimitat de Colegiul Bethlen şi vechiul inspectorat şcolar”, a afirmat Constantin Inel.
Clădirea are o istorie veche şi interesantă. Mai întâi pe acest loc a fost o biserică catolică a ordinului dominican (complex monarhal ce era compus din mai multe corpuri de clădire ce închideau o curte interioară), apoi a devenit biserică catolică iezuită (Biserica Bathory) şi gimnaziu iezuit (1753).
Subsolurile au fost păstrate la viitoarea construcţie care a fost, mai întâi, Liceul romano-catolic „Majlath” (1899-1900). Ulterior, în clădire a funcţi