Localnicii din satul Ampoiţa, judeţul Alba, şi-au îmbrăcat ieri straiele de sărbătoare şi au reconstituit un obicei vechi: „făcutul" sau„"împletitul" cununii grâului, sărbătorit astăzi sub denumirea de Festivalul Secerişului. Sursa: Mihaela MoraruSursa: Mihaela Moraru
1 /. Ampoiţa le este cunoscută turiştilor în special pentru zonele de agrement presărate de-a lungul văii apei care dă şi numele satului, dar şi pentru pietrele mult îndrăgite de alpinişti, care ies semeţe din dealuri. Ieri, turiştii au fost însă invitaţi să asiste la una din cele mai vechi sărbători ale satului, cam toţi cei care au trecut prin zonă opridu-se să imortalizeze spectaculosul obicei.
Manifestarea a început la ora 8.00 dimineaţa, cu „Deşteptarea", un program susţinut de ansamblul folcloric Ampoiceana. Apoi, oamenii au fost invitaţi să servească împreună micul dejun, după care au început să se pregătească pentru concursurile din festival. Au gătit bucate din făină de grâu pentru concursul gastronomic cu temă specifică sărbătorii, iar cei mici au început să pregătească păpuşile din paie, pentru concursul dedicat lor. Pe batoză Cele mai spectaculoase momente ale sărbătorii s-au petrecut la orele prânzului, când localnicii din Ampoiţa i-au primit pe reprezentanţii celorlalte sate care alcătuiesc comuna Meteş. Împreună, ei au împletit tradiţionala cunună din grâul proaspăt cules, cu care au „încununat" casa celui mai gospodar dintre localnici, cel care a reuşit să aibă grâul cel mai frumos şi cel mai mult.
Apoi, toată lumea s-a strâns lângă o batoză veche de vreo 60-70 de ani, după cum ne-a asigurat primarul comunei Traian Ursaleş. Cea mai fotografiată a fost, cu siguranţă, o localnică ce stădea foarte liniştită şi sigură pe ea sus pe batoză, desfăcând cu dexteritate, cu o seceră, baloţii care îi erau „furnizaţi" într-un ritm susţinut de un alt localnic. @