PE RITM. Sighişoara şi-a adunat cavalerii şi domniţele la festival. Sursa: Andrei Spirache
Mii de spectatori prezenţi la Festivalul „Sighişoara Medievală” - 2009 au putut alege să danseze pe muzică medievală sau melodii folclorice originare din ţările europene.
Una dintre formaţiile care au reuşit să stârnească aplauzele spectatorilor vineri seara, în prima zi de festival, a fost trupa Pontice din Bucureşti. După câteva melodii mai săltăreţe, Cătălin, Florentina, Emi, Viorel, Roxan şi Monica, cei şase membri ai formaţiei, le-au dat curaj oamenilor şi i-au scos la dans.
Înfiinţată în urma cu patru ani, la Râşnov, Pontice reuşeşte să cucerească publicul cu muzica tradiţională din mai multe ţări europene. „Trupa înseamnă trei actori, un jurnalist, o studentă la Conservator şi un jurist”, explică pianista formaţiei, Monica Ivanov. O fată îndrăgostită de ritmurile şi acordurile instrumentelor vechi.
Muzica veche se simte bine la festival
De meserie jurist, pianista Monica face muzică din plăcere, în timpul liber: „Noi vrem să transmitem că, indiferent de naţionalitate, cumva, energia, bucuria muzicii şi a dansului popular tradiţional se regăseşte la nivel european, cel puţin pentru că noi cântăm o muzică europeană”.
Pontice cântă la petreceri private şi la festivaluri, acolo unde au cea mai mare bucurie. „Publicul vibrează alături de noi. De obicei, la festivaluri reacţia oamenilor este de a se bloca iniţial, după care stau, ascultă şi apoi încep să înţeleagă şi să simtă muzica noastră”, explică pianista.
Vioara săracului şi arborele ploii, instrumente medievale
Pe lângă chitară şi voce, formaţia se ajută de castaniete, diverse instrumente de percuţie, de un instrument în formă de tub care imită ploaia şi se cheamă „arborele ploii”, precum şi de „vioara săracului”.