Părinţii care vor să afle cum să-şi asculte mai bine copiii adolescenţi pot participa săptămâna viitoare la grup de lucru pe această temă. Potrivit specialiştilor, părinţii nu conştientizează că au nevoie de ajutor şi, dacă o fac, evită să apeleze la ajutor specializat.
Fiecare părinte îşi pune la un moment dat întrebarea dacă este sau nu un părinte bun pentru copiii săi. Problemele care apar cel mai des între adolescenţi şi părinţii lor sunt cele de comunicare, atunci când copiii nu se simt înţeleşi de către părinţii lor.
Specialiştii de la Strategic Consult au pregătit pentru această vară o serie de întâlniri sub forma unor grupuri de lucru destinate părinţilor de adolescenţi. Potrivit directorului Strategic Consult, Delia Mureşan, cele două întâlniri de câte două ore şi jumătate în grupuri de maxim şase persoane se adresează părinţilor de copii preadolescenţi sau adolescenţi, începând cu 11-12 ani.
Conştientizarea, cel mai mare hop
Discuţiile grupurilor de lucru vor fi moderate de Camelia Brad, consultant şi totodată părinte de adolescent. „Există părinţi care conştientizează, dar nu apelează la ajutor din diverse motive. Unii părinţi se simt agresaţi de oferta pe care le-o facem. Spun că «cine sunt aceştia, să-mi dea mie lecţii despre cum să-mi cresc eu copilul ?»”, spune Camelia Brad.
Potrivit specialistului, mulţi copii nu se simt înţeleşi de către părinţii lor. „Părintele vede că are o problemă şi îşi întreabă copilul ce problemă are şi primeşte răspunsul «oricum nu mă înţelegi»”, spune Camelia Brad.
Timpul petrecut împreună este important
„Discuţiile vor fi legate de comunicarea dintre părinţi. Cum îi ascultăm pe copiii noştri ca să se simtă înţeleşi şi cum îi facem să ne asculte. De fapt, comunicarea e un paravan pentru micile tehnici de apropiere de copil”, spune Camelia Brad.
Potrivit specialistului