La doar 54 de ani Petru Dunca este decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităşii de Nord Baia Mare şi unul dintre cei mai iubiţi profesori din oraş.
Una dintre figurile marcante ale învăţământului universitar din Maramureş este fără dar şi poate, decanul Universităţii de Nord Baia Mare, Petru Dunca. S-a îndrăgostit încă din copilărie de şcoală şi de atunci şi-a dorit să-şi dedice viaţa îndrumării tinerilor elevi dar şi a studenţilor.
Datorită culturii române dar şi a literaturii universale şi îndrumat de marile spirite culturale, Dunca a îndrăgit filosofia din tinereţe. „ Încă de când eram în şcoala generală mi-a plăcut să citesc. Era una din marile pasiuni ale mele. Această perioadă a fost esenţială pentru formarea spiritului meu cultural, iar pasul spre filosofie l-am făcut în liceu” spune decanul.
Profesor la ţară
La terminarea facultăţii, datorită rezultatelor obţinute, Dunca a fost solicitat să rămână asistent în cadrul Universităţii din Iaşi, dar conform modelului Chinez, din acea perioadă acesta a fost nevoit să meargă să predea la o şcoală de la ţară. „Am ales să merg la Ieud, chiar dacă atunci nu ştiam foarte multe despre problemele satelor din Maramureş. Când am ajuns acolo încă exista presiunea dintre foştii deţinuţi politici şi cei care au făcut colectivizarea, această presiune simţindu-se chiar şi la şcoală” povesteşte Dunca.
În scurt timp datorită activităţii în cadrul şcolii, Dunca a devenit directorul coordonator al unităţii din Ieud. În anii petrecuţi acolo alături de colegii săi a pus bazele manifestării „Condicile de la Ieud”. După patru ani petrecuţi la Ieud băimăreanul a decis să meargă să predea în satul său natal, Budeşti.
Aici a pus bazele şi renumitului ansamblu „Copiii de la Budeşti”, ansamblu câştigător a mai multor premii internaţionale. „Mă bucur că mesajul nostru pr