Deşi acum portul şi o parte din oraşul antic sunt acoperite de ape, vizitatorul atent care hoinăreşte prin Mangalia va descoperi urmele vechii cetăţi, uneori chiar în mijlocul unor construcţii moderne. Sursa: Andreea Dogar Colonia Callatis a fost întemeiată de coloniştii veniţi din cetatea grecească Heracleea Pontica (azi Eregli, dinTurcia) la sfârşitul secolului al VI-lea î. Hr., însă cetatea grecească a fost distrusă la sfârşitul secolului al VI-lea d. Hr. şi începutul secolului următor de avari şi slavi, fiind înlocuită de o aşezare de pescari.
Ea a fost reclădită parţial în secolul XI, dar a dispărut din nou în anul 1225, când a fost arsă de tătari, care şi-au stabilit acolo o tabără. Ei au fost cei care au dat localităţii numele de „Mangalia”, această denumire fiind de origine tătară.
Datorită stăpânirilor diverse ce s-au succedat în Dobrogea de-a lungul timpului şi a coloniştilor aduşi în această regiune, Mangalia are o structură etnică eterogenă, cu mari comunităţi de turci, tătari şi lipoveni.
Alte obiective în Mangalia
Cazare în Mangalia
Cum ajungi în Mangalia
Zidul de apărare al cetăţii Callatis, construit în secolul al IV-lea î. Hr., nu cuprindea întreaga suprafaţă locuită, ci proteja principalele construcţii ale oraşului (temple, pieţe şi edificii publice sau private). În caz de pericol, populaţia se refugia între zidurile cetăţii. În secolul I d.Hr., zidurile au fost distruse, dar au fost refăcute pe acelaşi traseu în epoca romană.
Astăzi, o porţiune din zid cu lungimea de câţiva metri poate fi vizitată în incinta hotelului President din Mangalia, chiar lângă recepţie (o mare parte din zidul de nord al cetaţii, peste 100 de metri, se poate vedea în zona hotelului Paradiso). Pardoseala din holul hotelului are două tipuri de culori, plăcile de gr