Alpha Bank a dat primul credit ipotecar prin programul „Prima Casă‟, în valoare de 30.000 euro şi analizează cereri în valoare de 12 milioane de euro, potrivit preşedintelui executiv al băncii, Sergiu Oprescu, citat de NewsIn. Primul împrumut al Alpha Bank în cadrul programului „Prima Casă‟ a fost acordat unei persoane cu vârsta de până în 30 de ani, care a cumpărat o garsonieră în Bucureşti.
Plafonul aprobat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este de 68,4 de milioane de euro, conform declaraţiilor lui Oprescu. Banca a cerut iniţial 100 de milioane de euro. El spune că Alpha Bank ar putea solicita suplimentarea plafonului, dacă va primi cereri de credite după epuizarea sumei alocate. Totuşi, directorul executiv al Alpha Bank estimează că vor utiliza banii din plafon până la finalul acestui an.
Programul „Prima Casă‟ ar putea continua şi anul viitor
Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă că programul „Prima Casă‟ va fi finanţat de guvern şi anul viitor, tot prin sistemul garanţiilor guvernamentale, dacă se va dovedi de mare succes anul acesta.
Până acum, Banca Transilvania şi BRD au acordat credite prin programul „Prima Casă‟. BRD are un plafon de 171 de milioane de euro pentru creditele pe care le acordă prin acest program, iar Banca Transilvania a solicitat un plafon de 17,11 milioane de euro.
În prima fază, în cadrul programului „Prima Casă‟ au depus iniţial oferte 20 de bănci: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank. Ulterior, ING Bank a renunţat la participarea în acest program. Oficialii băncii au anunţat că ING Bank va lansa în această vară un pro