Reşiţenii care cedează la temperaturile ridicate pe stradă pot apela la cele două corturi de acordare a primului ajutor. Reşiţenii care se încumetă să iasă din casă, acum când temperaturile sunt extreme, sunt sfătuiţi de medicii specialişti să adopte o ţinută lejeră şi să aibă în permanenţă o sticlă cu apă la îndemână. „În perioada aceasta de caniculă, este de preferat evitarea expunerii la soare între orele 11.00- 15.00, mai ales persoanele cardiace sau astmaticii. Noi recomandăm să îşi protejeze în primul rând capul cu o pălărie simplă albă.
Să se îmbrace cu haine uşoare, de culori deschise. Alimentaţia trebuie să fie una uşoară bazată în special pe fructe şi legume”, a spus Cosmin Librimir, medic UPU Reşiţa. Doctorii ne mai sfătuiesc să căutăm încăperile dotate cu aer condiţionat, unde temperatura să fie cu maximum cinci grade mai mică decât cea ambientală.
În zilele caniculare, trebuie consumat minim doi litri de lichide pe zi. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor. „Ies cu nepoţica doar la orele când soarele nu arde foarte tare. Folosesc pălării pentru a îi proteja în mod deosebit capul. Şi îi dau cu o cremă protectoare pe corp să evit eventualele arsuri”, a spus Ioana Butilcă, o bunică.
Căutaţi aer condiţionat
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. Este recomandată şi evitarea consumului de alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.