"Couture" înseamnă a coase, a croi, a crea haine manual, pe corp, pe dimensiuni, cu precizie milimetrică. "Haute" înseamnă extrem de elegant, excelent, impecabil, de cea mai bună calitate, sofisticat, preţios. Croitoria impecabilă, exclusivistă este ridicată la rang de artă, alături de pictură, sculptură, muzică, dar este o lume mică şi foarte secretă. Haute Couture nu poate face oricine şi nu se poate face pentru oricine!
În 1860, Charles Frederick Worth revoluţiona moda la Paris, în cel mai sofisticat mod posibil. Origi-nar englez, dar trăind şi simţind franţuzeşte, Worth introduce, pe rând, conceptul de design, de "couture", de sezoane, de colecţii, de defilee, şi este primul designer couturier care ridică astfel croitoria la rang de artă. Rochiile sale au fost lucrate pentru cele mai bogate şi stilate femei din Paris. Worth a fost primul care a deschis un atelier privat de croitorie, având ca scop iniţial încercarea de a stopa fenomenul de copiere şi imitaţie după modelele originale ale creatorilor din acea vreme. Astfel, clientela bogată avea exclusi-vitate şi se putea lucra pe comandă, iar modelele rămâneau unicate. În 1868, fondează Camera Sindicală a Couturierilor, care există şi astăzi sub numele Le Chambre Syndicale de la Couture, cu sediul unic la Paris. După Worth, câteva nume mari, precum: Jean Patou, Poiret, Andre Courreges, Lanvin, Christian Dior, Balenciaga, Yves Saint Laurent, Emanuel Ungaro, au continuat cu mare clasă acest domeniu.
CINE POATE LUCRA HAUTE COUTURE
În Franţa modernă, termenul "haute couture" este protejat de lege şi se poate asocia doar caselor care îndeplinesc anumite condiţii extrem de stricte, cuprinse în regulamentul Camerei Sindicale a Couturierilor încă din anul 1945. Multe sunt ţinute secrete, dar dintre cele oficial recunoscute vizează, în primul rând, un anumit prestigiu şi un anumit s