DIN INTERES. Un saudit, care avea nevoie de un transplant, a încercat să fenteze legea luându-şi donatorul de nevastă. Sursa: Arhiva EVZ
Medicii unui spital din Filipine s-au confruntat, săptămâna trecută, cu o situaţie neobişnuită: doi soţi, el saudit, ea filipineză, s-au prezentat la instituţia medicală pentru un transplant de rinichi, femeia urmând să fie donatoarea bărbatului.
Potrivit Associated Press, oficialilor spitalului li s-a părut dubios că soţul nu ştia o boabă engleză sau filipineză şi nici soţia sa nu vorbea araba sau o limbă de circulaţie internaţională.
În realitate, s-a dovedit a fi nu o donaţie, ci o vânzare de organe. Ca atare, spitalul a refuzat să efectueze transplantul, dar nici unul dintre soţi nu a fost inculpat. Ei au refuzat să facă vreo precizare cu privire la preţul convenit pentru donarea „voluntară” a rinichiului femeii. „Grefa ar fi fost legală, dat fiind că era realizată între soţi. Dar tranzacţia a ieşit la lumină şi a fost interzisă”, a precizat subsecretarul de la justiţie, Ricardo Blancaflor.
Raiul traficanţilor de organe
Statul filipinez este pe locul V în clasamentul ţărilor în care se practică traficul de organe, potrivit unui clasament realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Pe primul loc se situează China. Cele mai multe tranzacţii se fac cu rinichi, după cum se mai precizează în statisticile OMS.
Numai anul trecut, organizaţia Asia Against Child Trafficking a identificat aproximativ 200 de donatori de rinichi, recrutaţi în localităţile din provinciile sărace. Preţul unui organ este sub 1.400 de euro în acele zone.
În 2007 au fost realizate peste 1.000 de grefe de rinchi în Filipine, 81% dintre donatori neavând nicio legătură familială cu cei care au primit organele respective. „Dintre cei care au primit rinichi, 51% erau