FP România nr. 11. Ajutorul internaţional pentru cele mai sărace ţări din toate colţurile lumii este oferit nu doar de cele mai puternice state, ci şi de noile membre ale Uniunii Europene, chit că acestea abia au depăşit tranziţia spre democraţie. Printre ele, şi România învaţă ce trebuie să facă cu noul statut internaţional, de donator.
Criza economică loveşte statele dezvoltate ale lumii şi, prin ele, o dată în plus, ţările cele mai vulnerabile, unde sărăcia şi inegalitatea sunt deja larg răspândite. Din cauza recesiunii, unele guverne sunt nevoite să îşi diminueze ajutorul financiar pentru Lumea a Treia, după ce în 2008 suma totală a crescut cu 10,2%, ajungând la aproape 134 miliarde de dolari - cea mai mare cifră înregistrată vreodată.
În aceste condiţii, ambiţioasele planuri stabilite la summitul Mileniului din 2000 - cea mai mare reuniune din istorie, la care au participat oficiali din 191 de ţări – par imposibil de îndeplinit. Printre ele, reducerea la jumătate, până în 2015, a celor peste un miliard de oameni care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi şi a numărului de persoane care suferă de foame.
UE, cel mai mare donator din lume
Lider mondial al donatorilor internaţionali, UE asigură peste jumătate din suma totală destinată ţărilor subdezvoltate prin programul Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare (ODA). Statisticile pe 2008 arată însă că Uniunea nu a reuşit să asigure decât 0,40% din venitul intern brut, şi nu 0,51%, aşa cum a propus că va aloca până în 2010. Având deja o „datorie” care se suprapune cu anul 2009 de criză financiară, UE se află în situaţia de a nu-şi onora promisiunea faţă de Lumea a Treia, în condiţiile în care unele ţări europene au anunţat deja recesiunea economică.
România ajută în regiune
Odată cu aderarea la UE, România a intrat în clubul de elită al donatoril