Campioane europene la spadă, româncele vor să instaureze hegemonia în lume. Triple medaliate cu aur la întrecerile continentale în ultimii ani, Ana Maria Brânză&Co şi-au propus să devină invincibile şi pe plan mondial până după JO de la Londra. Un sport de mare tradiţie în România, scrima continuă să ne aducă bucurii într-o perioadă în care marile noastre performanţe pe plan sportiv sunt din ce în ce mai rare. Titlul european obţinut recent de echipa feminină de spadă la Plovdiv reprezintă cel mai mare succes al sportului autohton în această primă jumătate a anului 2009.
Spadasinele Iuliana Măceşeanu, Simona Alexandru, Anca Măroiu şi Ana Maria Brânză, antrenate de profesorul Cornel Milan, spun că unitatea grupului este cel mai mare atuu al lor în duelul cu echipele rivale.
Pe fondul unui moral ridicat după triumful de la Europene, „muşchetarele” sunt convinse că pot câştiga medalia de aur şi la Campionatul Mondial din luna septembrie. “În primul rând este meritul antrenorului că a reuşit să ne facă să tragem toate în aceeaşi direcţie. Sper să cucerim mai multe medalii de acum încolo, încât să le uităm numărul.
Ne gândim chiar să batem tot până la Olimpiadă şi să luăm titlul şi la Londra. Nu este exclus să instaurăm o hegemonie pe plan mondial, cum a făcut-o echipa de floretă a Italiei în trecutul apropiat”, spune vicecampioana olimpică Ana Maria Brânză.
Conform propriilor declaraţii, Anca Măroiu (26 de ani) este cea mai liniştită fire dintre spadasinele de aur. Familistă convinsă, olteanca preferă să îşi petreacă puţinul timp liber în compania amicilor apropiaţi, sau completând Sudoku în casă. “Hobby-ul meu este sportul şi urmăresc multe concursuri, de la bowling, la polo sau fotbal”, spune campioana europeană.
Deşi încă nu are copii, Simona Alexandru (24 de ani) şi-a luat deja în serios rolul de