Imposibil sa nu iti conduci viata de zi cu zi, inclusiv comportamentul alimentar, dupa cateva mituri. Invatate de la mama, bunica sau vecina, din cine stie ce revista sau blog, aceste mituri despre alimente au ajuns sa guverneze viata multora dintre noi.
Healthcastle.com a incercat sa demonteze cateva dintre ele, bazandu-se pe pareri avizate. Asa ca nu mai crede toate zvonurile care iti trec pe la urechi si fa-ti curat in prejudecati.
1. Zaharul cauzeaza diabetul
Poate cel mai comun mit legat de alimentatie este acela ca zaharul duce la diabet. Daca ai deja diabet, atunci trebuie sa-ti dozezi cantitatea de zahar si de carbohidrati, pentru a pastra un nivel optim al zaharului din sange.
Daca nu ai diabet, nici nu vei face din cauza zaharului consumat. Principalii vinovati, care te pot imbolnavi de diabetul de tip 2, sunt regimurile alimentare bogate in calorii, excesul de kilograme si stilul de viata sedentar.
2. Toate grasimile sunt rele
Cand spui "grasime", deja te gandesti la eventualele complicatii care survin din aceste depuneri. Adevarul este ca toti avem nevoie de grasimi. Acestea ajuta la absorbirea nutrientilor necesari organismului si pastreaza integre membranele celulelor, daca trebuie sa numim doar cateva dintre functiile grasimii.
Consumate in exces, acestea ingrasa, duc la boli de inima si chiar la cancer.
Nu toate grasimile sunt de acelasi fel: unele sunt "sanatoase", in timp ce altele maresc riscul de boli de inima. Secretul consta in inlocuirea grasimilor rele (grasimile saturate) cu cele bune (grasimi monosaturate).
3. Zaharul brun este mai bun decat cel alb
Majoritatea sortimentelor de zahar brun comercializate sunt, de fapt, zahar alb combinat cu melasa.
Intr-adevar, zaharul brun contine si ceva minerale, dar e nevoie s