A făcut stagii de studii în SUA, Italia şi Polonia. A publicat în 10 volume de istorie, dar şi zeci de articole. Este un jucător activ pe piaţa de capital, dar şi şeful Serviciului de Relaţii cu Publicul la Biblioteca Judeţeană. Alexandru Ştefănescu provine dintr-o familie de moşieri. Pasiunea pentru istorie l-a determinat să-şi caute rădăcinile, astfel că îşi cunoaşte strămoşii până la 1850.
“Străbunicii din partea mamei erau mici moşieri dâmboviţeni. Fratele străbunicii, Dumitru Mihăescu, a fost consilier regal şi mare moşier, implicat în viaţa politică”, spune istoricul.
În copilărie îi plăceau foarte mult animalele şi ar fi vrut să facă ceva în acest domeniu. În clasele V-VIII, s-a apropiat de istorie, deşi povesteşte că au mai existat şi derapaje.
“Am dat, la liceu, la specializarea informatică, dar am abandonat-o după un trimestru şi m-am mutat la istorie ştiinţe-sociale. Istoria mi se pare cea mai complexă ştiinţă. Pentru a cunoaşte istoria eşti obligat să-ţi însuşeşti noţiuni şi din alte ştiinţe”, a precizat Alexandru Ştefănescu.
Stagii de studii în toată lumea
Pasiunea pentru istorie l-a împins către facultatea de Ştiinţe Umaniste şi apoi a urmat o serie de stagii de pregătire la Dekalb Tech Institute din Atlanta (SUA), Accademia di Romania la Roma şi Universita ca’ Foscari di Venetia (Italia), dar şi Institut Warszawski Polonikum din Varşovia (Polonia). A urmat un master în Unitatea Istoriei Europene, este doctorand în istorie şi bursier în cadrul programului POSDRU.
Nu-i place faptul că profesorii au tendinţa de a le servi elevilor multe date cronologice, îndepărtându-i pe elevi de istorie.
„Profesorii au transformat istoria într-o cronologie. Când prezinţi fenomenul în sine ca elevul să-l înţeleagă, apoi îl ancorezi în cronologia necesară, dai elevului pos