Daca exemplul premierului Boc va fi urmat de cei 1,4 milioane de bugetari, economiile s-ar ridica la 1,7% din PIB.
Generalizarea masurii de reducere a salariilor cu 20% la nivelul intregului aparat bugetar ar putea sa aduca economii de aproximativ 2 mld. euro la buget, respectiv diminuarea deficitului bugetar asumat la 4,6% din PIB cu 1,7 puncte procentuale.
Premierul Emil Boc va lasa, din proprie initiativa, la casieria Guvernului, 20% din salariu, la care renunta, si la fel vor face si ceilalti ministri. Anuntul vine ca un preambul al primei evaluari FMI in cadrul acordului stand-by, in urma careia pot fi solicitate ajustari de cheltuieli. Premierul sustine ca demnitarii vor sa dea un exemplu societatii prin acest gest si "un semnal de solidaritate" cu toti cei care o duc mai greu in Romania in aceasta perioada dificila. Avand in vedere cei 1,4 milioane de bugetari si luand in considerare un salariu brut de circa 700 euro, rezulta o economie de circa 2 mld. euro intr-un an.
Decizia premierului, apreciata de analisti ca un semnal pozitiv, dar insuficient, in conditiile in care la nivelul sectorului privat ajustarile de personal si salarii sunt severe, pare intr-o oarecare contradictie cu mesajul presedintelui Traian Basescu. Presedintele a declarat joi ca nu este adeptul reducerii cheltuielilor bugetare in acest moment, desi aceasta ar fi cea mai facila solutie din punct de vedere economic. Basescu a precizat ca trebuie evitata aceasta varianta cat timp exista si alte solutii de a face fata crizei, cum ar fi investitiile in infrastructura si a subliniat ca Ungaria, care se descurca mult mai bine, este cea care a amputat masiv salariile si pensiile.
Premierul a explicat ca masura de ajustare este un semn ca ceea ce a fost inceput pe linia rationalizarii cheltuielilor publice, incepand cu demnitarii, va continua. "Guvernul nu are un sa