Pe ultima sută de metri a înscrierilor pentru admiterea în învăţământul superior şi după scandalul „Spiru Haret”, revine în actualitate veşnica întrebare: „Eu ce facultate aleg?” Sursa: Mediafax
Scandalul diplomelor fără valoare, izbucnit la Universitatea „Spiru Haret” (USH), a adus în prim-plan eterna dezbatere „învăţământ de stat contra celui particular”.
Pe baza răspunsurilor oferite de specialişti în educaţie, care au încercat să demonstreze cât de real şi de fundamentat este conflictul între universităţile de stat şi cele private, EVZ a adunat atât punctele tari, cât şi pe cele slabe ale instituţiilor „combatante”.
„Războiul” preocupă şi organismele internaţionale, care au pus problema asigurării calităţii la Conferinţa mondială pentru învăţământul superior, desfăşurată la Paris, la începutul acestei luni.
Discuţia a atins şi statutul centrelor transfrontaliere de învăţământ, care trebuie controlate şi care, de cele mai multe ori, nu oferă o educaţie de calitate, un exemplu în acest sens fiind şi cele nouă centre de la USH, care fiinţau în afara graniţelor, fără să fie recunoscute de Ministerul Educaţiei.
Victima particulară, faţă în faţă cu „statul-călău”
Majoritatea experţilor se desprind cu greu de exemplul negativ dat de „Spiru Haret”, dar reuşesc să se detaşeze de mitul care a băgat, ani buni, în aceeaşi oală, a serviciilor educaţionale proaste, toate universităţile private, ridicându-le în slăvi pe cele de stat.
Şi demnitarii români au intrat, în ultima vreme, în această dezbatere. Preşedintele Traian Băsescu a transformat chiar instituţiile de învăţământ superior private în victime ale sistemului. „Este o luptă între cei care vor să diminueze învăţământul privat, pentru că pâinea şi cuţitul se află în mâna celor de la stat - sindicate şi oameni politici, iar, pe de