Producătorii agricoli şi depozitarii de seminţe care doresc să garanteze creditele cu propria recoltă pot începe să-şi depună actele pentru intrarea în programul naţional „Primul Siloz“. Pentru asta, vor trebui să se înarmeze cu răbdare, deoarece vor avea parte de multă birocraţie.
În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri 15 iulie au fost adoptate normele metodologice pentru Programul „Primul Siloz”. Astfel, prin aceste norme metodologice de aplicare a programului au fost stabilite condiţiile pentru licenţierea depozitarilor de seminţe de consum şi s-a constituit schema de garantare a certificatelor de depozit pentru a crea posibilitatea utilizării acestora ca garanţie pentru obţinerea de credite de producţie de către producătorii agricoli.A fost aprobat formatul licenţei de depozit ce urmează a se acorda depozitarilor precum şi cel pentru certificatul de depozit care va fi pus la dispoziţia depozitarilor licenţiaţi şi emis fiecărui producător agricol în calitate de deponent de seminţe de consum.
Pentru a putea obţine licenţa de depozit, fermierul va trebui , în primul rând, să depună o cerere scrisă, prin delegate sau prin poştă, la Biroul Unic din cadrul Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MADR).
După înregistrarea cererilor, secretarul Comisiei convoacă Comisia, în vederea desemnării organismelor de audit pentru verificarea şi certificarea condiţiilor financiare şi tehnice ale operatorilor economici care solicită licenţa, informează un comunicat al MADR.
După aceea, comisia va transmite în scris reprezentanţilor organismelor de audit decizia de începere a acţiunii de verificare şi certificare a condiţiilor financiare şi tehnice pentru depozitele care au depus cereri de acordare a licenţei. Organismul de audit judeţean desemnat, împreună cu reprezentantul operatorului economic care a depus cererea pentru aco