Faptul ca statul nu a impus o cota de 75 de procente de locuinte care ar urma sa fie construite in cadrul "Prima Casa" conduce la esecul acestui program, potrivit Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM).
Astfel, in loc sa stimuleze economia si sa impulsioneze industriile aferente, programul a dus la scumpirea artficiala a locuintelor vechi, se arata intr-un comunicat al CONPIROM, remis Ziare.com.
"In loc sa vina in ajutorul romanilor, programul le face un deserviciu si ii impovareaza pe cetateni, obligandu-i pe cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta sa plateasca mai mult pentru ea, in conditiile in care veniturile nu au crescut, iar perspectivele economice ale Romaniei nu sunt deloc imbucuratoare", a declarat presedintele CONPIROM, Vasile Turcu.
Confederatia propusese, inainte de inceperea programului, ca 75% din locuintele vandute in cadrul programului sa fie construite de acum inainte, sustinand ca, din cauza scaderii preturilor la constructiei, dar si a concurentei, noile case ar fi fost mai ieftine decat cele deja existente pe piata.
Preturile apartamentelor s-au majorat cu 15%
Dupa ce in ultimul an locuintele se ieftinisera cu pana la 50%, la mai putin de o jumatate de luna de la demararea programului "Prima Casa" preturile au inceput sa o ia din nou in sus.
"Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor. Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele", se arata intr-o analiza a Colliers.
Cel mai mult au urcat preturile apartamentelor de doua camere au crescut cel mai mult, datorita programului "Prima casa", observandu-se un plus intre 10-15% in ultima perioada.
"Este foart