Oamenii de afaceri mizează pe investiţiile în infrastructură şi cer tratament egal cu statul. Conducerea Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR-1903 – a adoptat un nou program economic, constatând lipsa de reacţie la criză a Guvernului. Programul UGIR-1903 este structurat pe două categorii de propuneri, respectiv 14 măsuri cu aplicabilitate imediată şi 30 de seturi de politici pentru relansarea şi dezvoltarea economiei.
Prima dintre măsurile imediate ar trebui să fie, în viziunea industriaşilor, investirea de fonduri publice, dar şi private ori atrase din surse externe, în toate categoriile de infrastructură – rutieră, utilităţi locale şi de mediu, irigaţii, comunicaţii etc.
Principala ţintă urmărită prin această măsură nu ar fi atât dezvoltarea în sine a infrastructurii, cât crearea de locuri de muncă pentru cei disponibilizaţi din cauza efectelor crizei, argumentează industriaşii.
Ei mai cer, de asemenea, şi instituirea unui tratament egal al agentului economic privat în raporturile sale cu statul, mai precis aplicarea de penalităţi de întârziere şi în cazul ordonatorilor de credite care nu-şi plătesc datoriile către partenerii privaţi.
Garanţii de stat şi facilităţi fiscale
Mai vechea doleanţă a oamenilor de afaceri – scutirea de impozit pe profitul reinvestit – este prezentă şi în actualul program economic al UGIR-1903. Pe lângă această facilitate, industriaşii mai cer anularea impozitului forfetar, reducerea fiscalităţii pe locurile de muncă şi anularea restricţiilor privind deductibilitatea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la achiziţia de autoturisme şi de combustibili.
Facilităţile fiscale ar trebui însoţite, în opinia autorilor programului, de acordarea unor garanţii şi ajutoare de stat. Garanţiile ar putea fi asigurate cu precădere pentru construcţia de locuin