Managerii cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani par a fi cei mai vulnerabili angajati in contextul crizei economice pe care o traverseaza SUA, pentru ca reprezinta un cost mai mare pentru angajatori, nu au cunostinte foarte bune in domeniul noilor tehnologii si se angajeaza cu greu dupa ce au fost concediati.
"Acesti manageri tind sa fie mai vulnerabili pentru ca sunt (sau cel putin sunt perceputi a fi) mai costisitori decat omologii lor mai tineri, le lipsesc cunostintele in domeniul hi-tech pentru a-si eficientiza activitatea si se confrunta cu o scadere pe piata muncii care se va mentine mult timp de acum inainte", sustine Francis Diebold, profesor de finante si statistica in cadrul scolii de business Wharton.
Angajatii de top de varsta mijlocie raman vulnerabili, in conditiile in care nu exista perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia somajului in Statele Unite pana in 2013, arata cel mai recent studiu realizat de scoala de business Wharton.
Daca disponibilizarile facute in timpul perioadelor de recesiune anterioare in randul acestor angajati erau temporare, acum exista mult mai putine semne care sa arate ca acest lucru se va intampla si acum.
Somaj record
Chiar daca exista destul de mult optimism in ceea ce priveste evolutia ratei somajului pe piata muncii, semnele nu sunt inca incurajatoare: in SUA existau 14,7 mil. de someri inregistrati in iunie, numar in crestere cu 200.000 fata de luna mai si cu 40% mai multi comparativ cu cei 8,7 mil. someri inregistrati aceeasi perioada a anului trecut.
Luna trecuta, rata somajului in SUA a urcat la 9,5% de la o rata de 9,4% inregistrata in iunie, cand numarul somerilor a stabilit un nou record al ultimilor 26 de ani.
Pentru populatia de peste 45 de ani, rata somajului este in jurul valorii record de 6,9%, de peste doua ori mai mare fata de cea