Pentru 68% din români, demisia Monicăi Iacob Ridzi a fost un gest corect, dar el s-a produs preponderent ca urmare a campaniei duse de presă şi a dorinţei preşedintelui Băsescu şi mult mai puţin ca o consecinţă a concluziilor comisiei parlamentare de anchetă sau a sentimentului de vinovăţie al ministrului. Deputaţii ar putea vota azi cererea Parchetului de începere a urmăririi penale a Monicăi Ridzi.
Potrivit unui studiu Avangarde realizat în Bucureşti în perioada 19-24 iulie pe un eşantion de 1.000 de persoane, 68% din subiecţi consideră că Monica Iacob Ridzi a procedat corect dându-şi demisia de la MTS. Numai 5% din cei chestionaţi nu cred că a fost vorba despre un gest corect, în timp ce 27% din subiecţi nu au răspuns/nu au ştiut ce să răspundă la această întrebare.
Întrebaţi de principalul motiv pentru care consideră că Monica Ridzi a demisionat de la conducerea MTS, majoritar subiecţii indică campania dusă de presă, pe locul următor situându-se dorinţa lui Băsescu. Astfel, pentru 30% din subiecţi campania de presă a constituit motivul demisiei Monicăi Ridzi, în timp ce 20% din cei chestionaţi consideră că dorinţa lui Traian Băsescu a stat la baza demisiei acesteia. Numai 15% din subiecţi apreciază că activitatea şi concluziile comisiei parlamentare de anchetă reprezintă cauza demisiei, în timp ce pentru 10% din subiecţi motivarea gestului este faptul că Monica Ridzi se simţea vinovată. Ultima motivaţie identificată de respondenţi este, în limita a 8 procente, dorinţa Guvernului. 7% din cei chestionaţi au refuzat să răspundă sau nu au avut un răspuns la această întrebare.
RAPORTUL COMISIEI DE ANCHETĂ, ÎN PLEN
De altfel, astăzi, deputaţii reuniţi în plen extraordinar vor lua în discuţie raportul întocmit de comisia de anchetă şi în ale cărui concluzii Monica Iacob Ridzi este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de