Diferenta intre absolventii facultatilor de stat si cei ai facultatilor particulare creeaza de multe ori o falsa disputa. Angajatorii spun ca, atata vreme cat un candidat are experienta necesara si este potrivit pentru un job, diploma - de oriunde ar proveni ea - nu mai conteaza.
"Probabil ca atunci cand se vor ivi primele personalitati marcante care sa fi absolvit facultati particulare romanesti sau primele lor rezultate stiintifice, care vor genera schimbari sociale, acestea vor puncta major la capitolul credibilitate. Dar cred ca mai avem ceva de asteptat", spune Valentina Neacsu, senior consultant la Itex, companie de recrutare si consultanta HR in domeniul IT&C.
Absolventii facultatilor private sunt integrati pe piata muncii, tocmai pentru ca numarul lor este foarte ridicat. Spre exemplu, in prezent, studentii de la facultati private reprezinta aproape 60% din numarul total de studenti din tara. Numai la universitatea particulara Spiru Haret - aflata in centrul unui scandal puternic privind numarul mare de diplome emise si legalitatea acestora - invata peste 300.000 de studenti, in timp ce in celelalte 31 de universitati private acreditate din tara exista aproximativ 400.000 de studenti.
Multi dintre acesti studenti sunt angajati cu experienta, care urmeaza cursurile unei facultati pentru ca o diploma in plus le asigura locul de munca actual sau poate insemna o marire de salariu.
"Ca sa-mi asigur postul actual trebuie sa am studii superioare. In plus, o diploma de facultate inseamna si o marire de salariu de pana la 20%", spune o angajata din cadrul unei directii de pasapoarte din Capitala, in varsta de 45 de ani, care este studenta in primul an la o universitate particulara din Bucuresti.
Este doar o prejudecata?
Monica Vijeu, director resurse umane al JTI, al treilea mare producator de tigarete de pe