Curtea de Apel Cluj va judeca mâine dosarul „Excavatorul”, în care nouă persoane acuzate că au furat mai multe utilaje din Franţa şi Belgia, au fost arestate de Tribunalul Maramureş. Sursa: Reuters Cei nouă infractori erau coordonaţi de un anume Laurian Danci, care avea legături cu poliţiştii de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Petea, judeţul Satu Mare. Aşa se explică faptul că Danci a reuşit să introducă în România, cu acte false, mai multe utilaje furate din Franţa şi Belgia.
Dosarul „Excavatorul” ajunge tangenţial la poliţiştii de frontieră de la Petea, fără însă a le da numele. Procurorii DIICOT spun că în cursul lunii mai, un transport de utilaje furate a fost oprit de o patrulă de poliţişti români de frontieră, care au descoperit că actele care însoţeau transportul erau falsificate.
În interceptările telefonice efectuate în dosar, Laurian Danci era foarte interesat de ce a fost oprit transportul de „blonde”, nume de cod date utilajelor, deoarece potrivit practicii de la frontiera de la Petea, doar poliţiştii maghiari fac controale la autotrenurile sau autoturismelor care intră în România.
Procurorii DIICOT mai spun că au mai existat cazuri în care transporturile de utilaje efectuate de oamenii lui Laurian Danci nu au fost trecute în registrele de la Poliţia de Frontieră din Petea. Anchetă începută în Franţa Dacă poliţiştii din Franţa nu ar fi intrat pe fir, poate dosarul din România nici nu ar fi existat. În cursul lunii mai, trei membri ai grupării conduse de Danci - Cristian Timiş, Victor Mihali şi Ioan Barany - au fost arestaţi la Strassbourg pentru furtul a doua utilaje.
În urma anchetei, cei trei au recunoscut că fac parte dintr-o reţea mult mai mare care are sediul în oraşul Borşa, judeţul Maramureş.
Poliţiştii şi procurorii francezi au solicitat, prin Interpol, Poliţiei R