Pentru economiile investitorilor se luptă băncile, fondurile mutuale şi bursa. După un 2008 favorabil sistemului bancar, balanţa randamentelor se înclină de partea pieţei de capital. Problemele de lichiditate din sistemul bancar, cauzate de criza financiară, au obligat băncile să facă eforturi masive pentru a atrage banii populaţiei. Ajutate de randamentele negative de pe piaţa de capital de anul trecut şi de dobânda de politică monetară ridicată a Băncii Naţional
Pentru economiile investitorilor se luptă băncile, fondurile mutuale şi bursa. După un 2008 favorabil sistemului bancar, balanţa randamentelor se înclină de partea pieţei de capital.
Problemele de lichiditate din sistemul bancar, cauzate de criza financiară, au obligat băncile să facă eforturi masive pentru a atrage banii populaţiei. Ajutate de randamentele negative de pe piaţa de capital de anul trecut şi de dobânda de politică monetară ridicată a Băncii Naţionale (BNR), băncile au reuşit să îşi crească de la o lună la alta depozitele. La jumătatea anului însă, datele s-au modificat. Dobânzile depozitelor au început să scadă, iar randamentele investiţiilor în acţiuni listate sau în unităţi ale fondurilor mutuale au devenit pozitive.
În primele luni ale anului, dobânzile depozitelor la termen se apropiau de 20%, fiind chiar mai ridicate în cazul unor sume mari de bani, pentru care clientul poate negocia randamentul. Atracţia exercitată asupra investitorilor poate fi observată şi în creşterea sumelor aflate la bănci la finele lunii ianuarie. Suma de 154,1 miliarde lei, reprezentând valoarea depozitelor şi conturilor curente, era cu 19,3% mai mare decât soldul din ianuarie 2008, cea mai mare creştere din acest an, conform BNR. În iunie, soldul a ajuns la 158 miliarde lei, în urcare cu 12,3%.
Fondurile monetare sunt pe val
Siguranţa oferită de sistemul bancar, în special pri