Creditorii europeni riscă să fie afectaţi de creşterea semnificativă a numărului de clienţi în incapacitate de plată prin carduri de credit, în condiţiile în care o criză a cardurilor se propagă în Europa din SUA, unde a produs băncilor pierderi de miliarde de dolari, potrivit „Financial Times”. Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că datoria populaţiei americane totalizează 1.900 miliarde dolari, din care 14% va deveni neperformantă. În SUA, numărul
Creditorii europeni riscă să fie afectaţi de creşterea semnificativă a numărului de clienţi în incapacitate de plată prin carduri de credit, în condiţiile în care o criză a cardurilor se propagă în Europa din SUA, unde a produs băncilor pierderi de miliarde de dolari, potrivit „Financial Times”.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că datoria populaţiei americane totalizează 1.900 miliarde dolari, din care 14% va deveni neperformantă. În SUA, numărul de persoane care nu-şi mai pot plăti datoriile de pe cărţile de credit a crescut în ultimele luni, pe măsură ce situaţia şomajului s-a înrăutăţit, iar economia s-a scufundat în cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Bănci precum Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase şi Wells Fargo şi reţele de carduri de credit ca American Express au fost afectate de pierderi de miliarde de dolari generate de neproductivitatea portofoliilor de cărţi de credit şi au avertizat, totodată, că vor avea probleme în continuare.
FMI anticipează, de asemenea, că 7% din datoria de 2.467 miliarde dolari a consumatorilor europeni nu se va mai putea recupera. Din acest punct de vedere, creditorii britanici vor fi cei mai afectaţi, luând în calcul că Marea Britanie este statul european cu cei mai mulţi debitori prin cărţi de credit.
Băncile britanice au început deja să avertizeze asupra creşterii rapide a datoriilor pe cărţile