Majoritatea statelor occidentale au reguli extrem de dure în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor şi pedepse pe măsură pentru cei ce nu le aplică. În Statele Unite, există legi care obligă proprietarii de clădiri să amplaseze hidrante (numărul acestora fiind în funcţie de mărimea clădirii), dar şi amenzi usturătoare (de zeci de dolari, la care se poate adăuga ridicarea maşinii) pentru cei care îşi parchează maşinile la mai puţin de 5 metri de un hidrant. Amenzile sunt şi mai mari pentru cei care deteriorează aparatele în vreun fel.
Cele mai dure legi în domeniu le are California, mistuită frecvent de incendii. Cei care declanşează (chiar şi din neatenţie) un incendiu pot risca chiar şi pedeapsa cu moartea, aşa cum s-a întâmplat în 2006 cu Raymond Lee Oyler (a cărui ţigară aprinsă a provocat un incendiu în care au murit cinci pompieri şi au fost distruse 34 de case). În Europa, cele mai multe amenzi se duc către proprietarii de clădiri (în special cele de birouri) care nu respectă regulile de prevenire. Inspectorii aplică anual amenzi de milioane de euro când găsesc ieşirile de incendiu blocate, hidranţi mascaţi sau scheme pentru ieşirea de incendiu lipsă.
Pentru asemenea deficienţe, firmele din Marea Britanie, Franţa, Germania sunt amendate cu până la 30.000 de euro. În unele state din SUA, este ilegal şi pasibil de amendă de până la 1.000 de dolari orice fel de foc în spaţiu deschis – chiar şi arderea frunzelor în propria grădină. (E.F.)
Majoritatea statelor occidentale au reguli extrem de dure în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor şi pedepse pe măsură pentru cei ce nu le aplică. În Statele Unite, există legi care obligă proprietarii de clădiri să amplaseze hidrante (numărul acestora fiind în funcţie de mărimea clădirii), dar şi amenzi usturătoare (de zeci de dolari, la care se poate adăuga ridicarea maşinii) pentru cei care îşi parchează