Vin direct din Peru şi spun că sunt urmaşii direcţi ai vitejilor incaşi. Poposesc la malul mării, în special la Mangalia, de câţiva ani buni şi deja sunt binecunoscuţi în rândul localnicilor. Sursa: Cătălin Ionescu
În fiecare seară oferă un spectacol de neuitat în faţa Centrului Cultural din Mangalia, unde prezintă un show de muzică şi dans specifice peruanilor, presărat cu un pic de kitsch, care însă nu strică nimic din efectul pe care indienii încă reuşesc să îl creeze.
Îmbrăcaţi în costume viu colorate şi cu foarte multe pene, vopsiţi pe faţă, dansează halucinant în apusul soarelui. Ţin fruntea sus, iar dansul, acelaşi pe care strămoşii lor îl practicau acum 700 de ani, exprimă aceeaşi atitudine mândră, rezervată şi plină de culoare.
Cântecul lor, ritmat şi presărat din loc în loc cu atât cunoscutul strigăt de luptă, se aude peste întreaga piaţă, ba chiar şi pe plajă.
Suveniruri peruane
În câteva minute piaţa se umple de lume, până şi copiii le fac poze. Mulţi dintre turişti forfotesc în zona unde sunt vândute obiecte tradiţionale peruane. Incaşii din Mangalia au amenajat, la doi paşi de locul unde dansează şi cântă, un perete plin de obiecte confecţionate din argint, cele mai multe bijuterii, încrustate cu pietre semipreţioase.
Tot aici găsiţi şi „zampona“ din bambus – naiuri de diferite mărini, de la micuţa „ica“ şi până la naiul cel mai mare, „toyo“, alături de „quena“, care seamănă izbitor cu fluierele confecţionate de maeştrii artizani români.
Mai puteţi alege brăţări din lemn sau piele, totemuri alungătoare de spiritele rele, pictate manual, dar şi CD-uri cu muzica interpretată în piaţa din Mangalia de urmaşii incaşilor.