Germania a devenit locomotiva care trage economia europeană afară din recesiune. Datele pozitive referitoare la producţia industrială şi creşterea încrederii pentru cea mai mare economie europeană au apreciat cursul euro şi al acţiunilor. Economia europeană dă semne de redresare, producţia industrială şi sectorul serviciilor contractându-se în luna iulie în cel mai redus ritm din august 2008, iar indicele încrederii în mediul de afaceri din Germania (cea mai mare economie din UE) a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele nouă luni.
Indicele compozit pentru evoluţia producţiei industriale şi a serviciilor din cele 16 state incluse în zona euro a crescut la 46,8, faţă de 44,6 în iunie, arată un studiu elaborat de Institutul de Economie Markit.
Conform unui raport elaborat de Institutul Ifo, indicele care măsoară încrederea în economia germană a crescut la 87,3 faţă de 85,9 în luna iunie, atingând cea mai mare valoare din octombrie 2008.
Datele pozitive care indică stabilizarea economiei din zona euro au condus la aprecierea monedei unice în cadrul tranzacţiilor de vineri cu 0,5%, la 1,4233 dolari pe unitate, după un maxim de 1,4245 dolari pe unitate.
Redresarea economică va începe în acest an
Stabilizarea comenzilor din sectorul industriei prelucrătoare susţine la rândul ei aprecierea burselor europene şi a mondei unice. „La revedere recesiune, salut redresare“ a declarat Andreas Rees, economist şef la UniCredit MIB din Munchen. „De când cererea externă a început să-şi revină, producţia companiilor europene nu poate decât să crească“, explică el optimismul investitorilor. Planul anticriză al guvernului german a prevăzut cheltuieli de 85 de miliarde de euro pentru stimularea economiei.
Indicele industriei prelucrătoare germane a urcat la 46 în această lună, comparativ cu 42,6 în iu