Nici după cinci zile de la declanșarea incendiului în subteranul Minei Zegujani, nu au apărut speranțe ca focul să fie lichidat. Ortacii stau totuși pe baricade, pregătiți să intervină în orice moment în ajutorul celor ce încearcă să lichideze focul Incendiul izbucnit în subteranul Minei Zegujani, în dimineața zilei de joi, 23 iulie, a.c., din cauze ce până acum au rămas necunoscute, continuă să dea mari bătăi de cap atât ortacilor cât și conducerii minei. În timp ce conducerea, împreună cu liderii de sindicat încearcă să găsească noi soluții pentru limitarea incendiului și stingerea acestuia, ortacii, împărțiți în trei schimburi de câte opt oameni, încearcă și ei să pună capăt iadului din adânc. În tot acest timp, o ambulanță așteaptă la gura minei, pregătită să intervină în orice moment.
Intervenție extrem de grea
Șeful protecției muncii din cadrul Minei Zegujani, Adrian Giurcău, susține că sunt slabe speranțe ca incendiul să fie lichidat în mai puțin de o lună de zile. „Nu se poate interveni în zona incendiului datorită temperaturii destul de mare, dar şi a fumului şi gazelor existente. Acum se lucrează la ridicarea a altor două diguri pentru securizarea zonei incendiului. Acestea sunt ridicate la câte 10 metrii distanţă de zona incendiului, spre ieşire. Primele diguri ridicate nu au reuşit să oprească focul, care acum s-a extins pe o porţiune de peste 450 de metrii în galerie. Am oprit şi aerajul pentru ca focul să nu mai fie întreţinut de oxigen. Drept urmare intervenţia este foarte grea. Fumul este foarte dens, iar gazele sunt şi ele un motiv de încetinire a intervenţiei pentru stingerea incendiului”, susţine Adrian Giurcău.
La ridicarea celor două diguri lucrează în jur de 24 de mineri, împărţiţi în trei schimburi de câte 8 oameni. Din fiecare grupă fac parte şi câte trei salvatori veniţi de la Exploatarea Minieră