Casa de modă Christian Lacroix, declarată în stare de insolvenţă la începutul lunii iunie, va putea fi salvată de la faliment dacă, până la sfărşitul zilei de luni, vor fi depuse oferte pentru preluarea companiei, informează contidianul Le Figaro.
Administratorul judiciar al dosarului casei de modă, Regis Valliot, a primit mai multe semnale din partea unor investitori interesaţi de preluarea companiei, printre aceştia numărându-se şi societatea de consultanţă Bernard Krief Consulting (BKC), unul dintre ei suplimentând oferta.
Casa de modă Christian Lacroix, proprietate a grupului american Falic, a anunţat, la sfârşitul lunii mai, sistarea plăţilor, după scăderea vânzărilor la colecţia feminină de pret-a-porter cu 35%. În 2008, compania a înregistrat pierderi de 10 milioane de euro, raportate la o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro.
Într-o scrisoare de uz intern, adresată salariaţilor, creatorul Christian Lacroix a recunoscut colapsul, însă a ţinut să le mulţumească angajaţilor pentru munca depusă la colecţia de toamnă-iarnă 2009/2010: "Nu ştiu ce va fi de făcut mâine, dacă va fi un mâine, dar să ştiţi că voi face tot ceeea ce e posibil pentru a rămâne o casă de modă 200% şi pentru a conserva un savoir-faire fără de care plămânii şi inima casei nu există".
Creatorul de modă, care este retribuit prin societatea pe care o detţine, XCLX, recunoaşte chiar "fără ruşine, că i se datorează 1,2 milioane de euro" şi că desenează, fără a fi remunerat, de luni de zile. Casa de modă Christian Lacroix, creată în 1987 sun egida grupului LVMH şi patronată din 2005 de grupul american Falic, specializat în duty-free, a anunţat astfel, oficial, că se află în imposibilitatea de a efectua plăţi, marcată fiind de "criza financiară mondială care afectează într-o manieră seminificativă domeniul de lux".
Gullaume Martin de la consulatnţii Meric şi Asocia