Recalibrarea planurilor financiare ar putea ridica probleme celor cinci societăţi de investiţii. Află din numărul 10 al revistei Forbes România, ce apare astăzi, ce aşteaptă investitorii care urmăresc evoluţia acţiunilor SIF pentru a reveni la cumpărare. Cine ar fi pariat, la începutul lui 2009, că în intervalul martie-iulie, indicele BET-FI, ce monitorizează evoluţia titlurilor SIF, va creşte cu peste 100%? Cătălin Moisescu (51 de ani), de peste şapte ani investitor în acţiuni SIF, nu a crezut. Motivul?
„Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă. Ce este mai rău nu s-a terminat încă“, oftează Moisescu. Şi ţinând cont că rulajele nu au reeditat performanţele anilor trecuţi, el nu a fost singurul care s-a îndoit de forţa acestei reveniri.
NEÎNCREDERE ŞI AMBIGUITATE
Societăţile de investiţii financiare au fost printre cei mai „iubiţi“ emitenţi de către investitorii instituţionali şi de retail cu un profil ridicat de risc, mai ales datorită free-float-ului (n.r.: acţiuni liber-transferabile în piaţă) ridicat (între 55% şi 75%).
O bună carte de vizită pentru investitorii care căutau adrenalina unor câştiguri mari pe termen scurt. Şi Cătălin Moisescu a căutat, la început, SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5). A început cu aproximativ 100.000 de euro, iar cinci ani mai târziu a ajuns la o deţinere maximă în acţiuni SIF de 350.000 – 400.000 de euro.
Dar un 2008 cu o prăbuşire năucitoare de 84% l-a determinat, în urmă cu un an, să vândă. Mai are acţiuni în valoare de 60.000-70.000 de euro, din care SIF-urilor le-a repartizat numai o treime. Moisescu a devenit sceptic. „Ambiguitatea şi lipsa de încredere alimentează ceea ce se întâmplă acum“, consideră investitorul.
Ce ar putea să-i schimbe atitudinea, acum, când ultimele evenimente îi dau dreptate? O nouă rundă de dezbateri pe tema ridicăr