» Cum indicii romanesti ramasesera in urma celor externi, in ultimele doua saptamani bursa le-a oferit investitorilor cateva sesiuni de recuperari.
» In pietele externe raliul fusese generat de rezultate corporatiste mai bune decat estimarile; perspectivele economiei romanesti raman sumbre.
BVB a facut un efort de corelare cu indicii externi in prima parte a saptamanii, recuperand o parte din cresterile acestora (in saptamana 12-19 iulie, de pilda, avansul mediu, la nivelul BVB, fusese cam la jumatatea celor intregistrate de pietele externe dezvoltate), asa ca am avut si inchideri de ±5% pe SIF-uri, cum s-a intamplat marti. O sincronizare cam fortata, daca e sa luam in calcul faptul ca societatile autohtone n-au dat inca rezultatele la semestru (profiturile "peste estimari" fiind sursa raliului pe pietele externe), iar perspectivele economiei romanesti in urmatoarele 6 luni sunt deprimante. Ramane de vazut cum va reactiona bursa daca scaderea PIB-ului se accelereaza, iar pierderile companiilor listate se inmultesc. La acest capitol, emitentii n-au "parasuta" unor estimari ale analistilor locali, voit pesimiste din start – vezi exemplul SUA, doar pentru a permite apoi explozii de entuziasm cand rezultatele financiare vin usor mai bune.
Un cazinou cu miza pe actiuni
Cum evenimentele importante au lipsit saptamana trecuta (sarim peste episodul in care Tudor Chirila a devenit actionar la BVB), sa ne ocupam astazi de un aspect mai teoretic: modul in care se formeaza preturile la bursa. stiti deja ca pretul actiunilor se ajusteaza in functie de profitul raportat de companie, cu un anumit multiplu in functie de sectorul de activitate (5, 10, 20 etc.). Cel mai sigur mod de a forta o crestere a capitalizarii, deci a valorii afacerii, este sa scoti din palarie un profit mai mare.
Cum se poate obtine acest lucru? Trecand la profit