Banii reduc durerea fizică şi micşorează senzaţia de respingere de către societate, arată un nou studiu, citat de Livescience.com.
Printr-o serie de şase experimente, câtiva psihologi si un profesor de marketing au testat puterea banilor drept factor pentru acceptarea în societate. Rezultatele au aratat ca doar atingerea bancnotelor sau gânditul la cheltuieli făcute i-a afectat pe participanti atât la nivel emotional, cât si fizic.
Deoarece afectează durerea, banii ar putea fi un indiciu asupra modului în care creierul a evoluat pentru a procesa interactiunile sociale, au scris cercetatorii în studiu, publicat în editia din iunie a publicatiei Psychological Science.
Într-unul din experimente, 84 de studenti voluntari au fost împartiti în doua grupuri si au participat la un "test de dexteritate a degetelor". Unii au numarat 80 de bancnote de 100 de dolari dintr-un teanc, iar ceilalti hârtii. Dupa aceea, au jucat Cyberball, un joc pe computer în care patru jucatori îsi paseaza o minge de la unul la altul. Fiecaruia i-a fost spus ca joacă alaturi de alte trei persoane reale, dar de fapt ceilalti trei jucatori erau generati de computer. În jumătate din jocuri, toţi jucătorii au primit mingea de un număr egal de ori, iar în cealaltă jumătate jucătorii umani a fost practic excluşi din joc.
Cei care au jucat versiunea trucata din Cyberball au spus ca s-au simtit marginalizaţi. Dar, în medie, cei care număraseră bani au raportat un nivel de excludere sociala mai mic decât cei care număraseră hârtii cu putin timp înainte de joc.
Pentru a testa efectul banilor asupra durerii fizice, 96 de persoane au fost împartiti în doua grupuri si au fost pusi sa numere bani şi hârtii. Apoi, un asistent le-a imobilizat mâna stânga şi le-a scufundat degetele în apă cu o temperatura de 50 de grade Celsius. În medie, cei car