Cine îşi închipuie că hackerul stă singurel în faţa calculatorului şi “pescuieşte” din conturile bancare ale clienţilor creduli, să îşi şteargă această imagine din minte. Infractorii din mediul online licitează pentru reţele şi par de neoprit. Sursa: EVZ
În sprijinul lor vor veni şi miile de şomeri la nivel internaţional, care ar putea furniza informaţii despre organizaţii sau ar putea lansa atacuri, pornid de la informaţii calde, din interior, avertizează Cisco.
Cele mai frecvente ameninţări sunt reţelele bot, spamurile, viermii, spamdexing-ul, înşelătoriile bazate pe mesaje text.
O reţea de calculatoare, dacă este infectată, poate folosi ca mijloc de lansare a unor atacuri. Acest tip de reţele se numesc reţele bot. Infractorii care au reuşit să încropească o asemenea reţea o dau în chirie altor infractori. Astfel, aceştia pot trimite mesaje spam sau programe malware.
Spamurile sunt principalii cărăuşi pentru viermi şi pentru programele malware, fiind una dintre cauzele blocării traficului online. Zilnic sunt trimise 180 de miliarde de mesaje spam. Acestea reprezintă aproximativ 90% din întreg traficul de e-mail.
În ultimul raport privind securitatea informatică, Cisco anunţă că hackerii colaborează tot mai strâns pentru a face înşelătorii online.
Infractorii online se folosesc de viermi pentru a distruge informaţie stocată. Practic, viermii sunt nişte niste programe care se auto-copiază pe computere, corup, infectează sau chiar distrug fişiere şi trimit copiile prin reţea către alte computere.
Comunităţile virtuale, predispuse la atacuri
Cei mai predispuşi la astfel de atacuri sunt membrii diferitelor comunităţi virtuale, căci ei sunt mai predispuşi să acceseze linkuri şi să descarce conţinut pe care îl consideră trimis de persoane pe care le cunosc şi în care au încrede