Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a semnat ordinul privind folosirea unei părţi din profitul CEC Bank pentru recapitalizarea instituţiei. Astfel, capitalul CEC Bank a fost majorat cu 230 milioane lei, măsură care va permite acordarea unui volum mai mare de credite. Sursa: EVZ
Capitalul CEC Bank a fost suplimentat de la 719,2 milioane lei la 949,28 milioane lei, prin recapitalizarea unei părţi din profitul obţinut în 2008.
„E vorba de capitalizarea unei părţi din profitul realizat anul trecut, deci nu sunt bani noi. Infuzia de capital nu are nicio legătură cu împrumutul de la FMI. Practic, anul trecut aveam mai mulţi bani în conturi, căci între timp am plătit şi impozitul pe profit”, a declarat pentru evz.ro preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.
Recapitalizarea profitului se încadrează în planul de dezvoltare aprobat acum doi ani. Conform acestuia, CEC Bank va beneficia de capitalizări la anumite intervale de timp.
În primăvară, Gheţea a afirmat că banca are nevoie de o infuzie de capital de 900 de milioane lei, în caz contrar instituţia fiind obligată să sisteze creditarea începând cu lunile septembrie-octombrie. Preşedintele CEC Bank spune că „recapitalizarea ne va da posibilitatea să dăm mai multe credite”.
CEC, supraevaluat
Oamenii de afaceri au cerut în repetate rânduri ca statul să capitalizeze instituţia de credit, pentru a ajuta firmele româneşti să treacă cu bine de criză. Analistul economic Bogdan Baltazar spune că decizia guvernului a fost întârziată de faptul că executivul avea nevoie de acordul CE în acest sens. Însă recapitalizarea profitului nu face obiectul legilor privind ajutorul de stat.
Totuşi, Bogdan Baltazar apreciază că CEC Bank nu va putea fi instrumentul prin care guvernul să susţină sectorul IMM pe timp de criză.
„Ce mi se p