Fundația Ruhama organizează și anul acesta grădinițe de vară și școala părinților. Cele două programe se adresează grupurilor defavorizate, excluse social, care nu conștientizează importanța educației pentru copiii lor.
Grădinița de vară și școala părinților vor fi organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Bihor, primăriile și școlile din Aleșd, Tămașda, Ciumeghiu, Vășad, Gepiș, Lugașu de Jos, Salonta, Sânnicolau de Munte, Batăr, Telechiu, Beznea și Oșorhei.
„Prin grădinițele de vară nu putem înlocui un an de grădiniță, dar îi ajutăm pe copiii preșcolari să socializeze, să se poarte în grup, să răspundă comenzilor educatoarei”, spune Daniela Tutoș, coordonatorul departamentului programe estivale al Fundației Ruhama. Copiii mai învață să prindă creionul și celelalte instrumente de scris, noțiuni elementare de aritmetică, dar și culorile și alte lucruri simple, dar absolut necesare pentru a putea face față rigorilor clasei I.
Ajută copiii să se dezvolte
Din experiența edițiilor anterioare, luna petrecută la grădinița de vară i-a ajutat foarte mult pe copii. „Clasa I este pentru toți copiii un pas important în dezvoltare. Dacă nu fac bine acest pas, pot apărea probleme de încredere în sine și randament școlar mai scăzut”, spune Tutoș.Programul grădinițelor de vară a fost demarat de Fundația Ruhama în 2006, în 11 localități, beneficiind de el peste două sute de copii. În 2007, au fost acoperite 23 de localități și peste cinci sute de copii, iar în 2008, zece localități și două sute de copii. Anul acesta se va desfășura în 12 localități și se estimează că va cuprinde 250 de copii. Toți copiii care au făcut cursurile grădinițelor de vară s-au integrat repede în clasa I și nu au abandonat școala până acum. „În sfârșit copilul meu o să fie om. O învățat tare mult luna asta”, spune Irina Lingurar, mămica unui băiețel care a parti