După patru ani petrecuţi la Bucureşti, Iosef Govrin, ambasadorul Israelului în România, era primit de Nicolae Ceauşescu pentru convorbirea de rămas bun. Întâlnirea, consemnată de ambasador în memorii, s-a petrecut la reşedinţa de vară a cuplului Ceauşescu de la Snagov.
Indiferent de nivelul relaţiei bilaterale, cu asemenea ocazii, între gazdă şi musafir se schimbau amabilităţi, menţionându-se "aspectele pozitive" şi bunele intenţii ale părţilor. Cu patru ani în urmă, în septembrie 1985, cu prilejul prezentării scrisorilor de acreditare marcând începutul misiunii în România, Nicolae Ceauşescu îi produsese o bună impresie ambasadorului.
"Feţele însoţitorilor preşedintelui, nota diplomatul, inclusiv a ministrului de Externe, erau îngheţate. Nimeni nu scotea o vorbă. După ridicarea paharului şi schimbul de urări, am fost invitat la o convorbire personală cu preşedintele. Membrii corpului nostru diplomatic, care m-au însoţit la ceremonie, au stat lângă ceilalţi participanţi. Privirile tuturor erau îndreptate către noi. Ceauşescu s-a concentrat asupra a două subiecte. Primul - relaţiile comerciale şi colaborarea economică. (...) Al doilea subiect - procesul de pace în regiunea noastră. (...) Convorbirea s-a desfăşurat într-o atmosferă relaxată. Ceauşescu a creat în această convorbire, ca şi în celelalte, o atmosferă de simplicitate care dădea impresia unei «discuţii între prieteni» care se cunosc de mult, imagine cu totul deosebită de cea pe care obişnuia să o întreţină în apariţiile sale publice."
Dincolo de protocolul diplomatic, ultima întâlnire dintre Ceauşescu şi ambasadorul Govrin se petrecea într-un moment prost pentru istoria relaţiilor româno-israeliene. Statul comunist de la Bucureşti avusese o relaţie privilegiată cu Israelul. În 1989, era singurul din regiune care întreţinea relaţii diplomatice c