Program special pentru cabaline la Hipodromul Ploieşti, pentru protejarea animalelor de căldură. Temperaturile ridicate din ultimele zile nu au produs disconfort doar oamenilor, ci şi celor aproximativ 200 de cai de rasă aflaţi în grajdurile Hipodromului, pentru care îngrijitorii au fost nevoiţi să ia măsuri speciale. „În primul rând, peste 30 de grade nu ai voie să soliciţi calul. Ce înseamnă solicitare? E vorba despre un antrenament mai dur, expunere foarte mult la soare... Ei în perioada de vară consumă în jur de 80 de litri de apă, mai puţin dimineaţa, mai mult la prânz şi seara, din cauza temperaturilor ridicate", explică antrenorul Mihai Ionescu. Iar în al doilea rând, un cal, în momentul antrenamentului, este ca un atlet, pulsul creşte foarte mult, se implică în ceea ce face şi este bine să eviţi contactul foarte mare cu soarele. "De altfel, noi reducem antrenamentele pe perioada de vară, mai bine antrenăm dimineaţa, pe răcoare şi ne oprim, sau seara, schimbând programul de lucru”, spune Mihai Ionescu.
Efort redus
Chiar şi şedinţele de antrenament au fost scurtate la 30 de minute, de la cel puţin o oră, cât este normal. Pe de altă parte, sunt probleme cu aerisitul boxelor. „Într-un grajd, fiind 40 de cai, căldura se amplifică cu suflul lor. Nenorocirea mare este că sunt foarte sensibili la curent şi atunci nu poţi să aeriseşti foarte mult. Când este transpirat, dacă l-a luat o undă de curent a şi înţepenit. Decât să bagi medicamente, mai bine-l laşi cu un pic de căldură”, spune Mihai Ionescu.
Printre caii aflaţi la Hipodrom sunt şi cei trei aparţinând Poliţiei Comunitare Ploieşti, respectiv Gingis Han, Ulyse şi Silvester.